Passa al contingut principal
Síguenos en Twitter Siguenos en Pinterest Siguenos en Blogger Siguenos en Flickr Siguenos en por RSS

Recomanacions de llibres de natura PART 1

La propera setmana serà Sant Jordi i és un bon moment per començar a remenar i buscar llibres interessants. Nosaltres cada any incorporem un llibre de natura per als petits i un de divulgació natural o relat ambientat amb la natura. 
En aquesta primera part, els llibres que us recomano van adreçats als adults, però amb la intenció que també repercuteixin, ja sigui a nivell de coneixements, arguments i motivació per estar més en contacte amb la natura
Aquí us ensenyo els què més ens agraden!
  • Llibres per fomentar el contacte amb la natura als més petits

  1. Equilibrats i descalços. Angela J.Hanscom. (Ed. Angle editorial)
    L’autora proposa recuperar el contacte amb la natura i el joc lliure a l’exterior com a part imprescindible del desenvolupament físic i psicològic dels infants. Amb propostes de què i com fer, en tot tipus d’entorns, inclús urbans.
  2. Bosquescuela. Guía para la educación infantil al aire libre. Philip Bruchner. (Ediciones Rodeno)
    Aquesta és una guia del dia a dia d’una escola al bosc. En concret de la primera escola al bosc de l’Estat, al municipi de Cerceda. En ella podrem trobar les característiques principals d’aquest model educatiu i la seva experiència com escola bosc.
  3. El sentido del asombro. Rachel Carson. (Ed. Encuentro bolsillo)
    Aquest és un petit llibre, no arriba a 50 pàgines, però em va sorprendre moltíssim, pel moment en què el va escriure (any 1956) i per qui ho va fer, l’autora de Primavera silenciosa, un referent per a mi. El tema del llibre és que no hi ha millor manera per a respectar i preservar la natura, que experimentar la seva grandesa in situ i gaudint-la des de ben petits. Una petita obra d’art.
  4. Educar en verde. Ideas para acercar a niños y niñas a la naturaleza. Heike Freire. (Ed. Graó).
    Probablement ja coneixereu el llibre i l’autora. Aquest va ser dels primers llibre sobre aquesta temàtica que vaig llegir. En ell trobareu, molts arguments i explicacions de perquè els nens i nenes han d’estar amb contacte amb la natura de forma diària, on jugar a l’aire lliure hauria de ser un dret fonamental de tot infant.
  5. Volver a la naturaleza. Richard Louv. (Ed. integral)
    Richard Louv va revolucionar la societat amb el seu llibre «Last Child in the woods», quan va qüestionar que darrera de l’actual onada de casos d’hiperactivitat en infants hi havia una manca de contacte amb la natura, l’anomenat síndrome de dèficit de natura. I què calia solucionar-ho fent que les criatures retornessin urgentment a jugar a l’aire lliure, en plena natura.
    En aquest llibre es tracta la necessitat d’estar en contacte amb la natura per a sentir-se bé de forma individual i comunitària .
  • Llibres salvatges; una mirada a la natura
  1. En un metro de bosque. Un año observando la naturaleza. David George Haskell. (Ed. Turner Noema)
    Imagineu-vos passar tot un any observant només un metre quadrat de terra i anotant totes les observacions i canvis que s’hi produeixen. Doncs això és el que fa aquest autor, descobrir l’increïble món d’un trosset de terra.
  2. Un año en los bosques. Sue Hubbel (Ed. errata naturae)
    Aquest llibre és una revolució vital de la seva autora. Cansada de la seva vida i sobretot del seu entorn consumista, decideix fer un gir de 360ª i marxar a viure a la natura salvatge de les muntanyes de Ozarks (EUA). En ell relata totes les peripècies, sensacions i aprenentatges que li van succeint en el seu dia a dia, amb una mirada curiosa i sensible cap a la natura. Només dir-vos que l’heu de llegir i us encantarà. L’endemà voldreu marxar de la ciutat i anar a viure en plena natura, jajaj.
  3. Los vencejos sueñan despierto. David Álvarez (Ed. Tundra)
    És una selecció dels millors articles escrits per l’autor en el seu bloc, Natulareza cantábrica. Els textos, enfocats amb gran humor, són molt amens i interessants. Podrem trobar tot tipus de temes; des de la divulgació faunística al canvi climàtic o a l’ètica periodística.
  4. La luz de la luciérnaga. David Álvarez (Ed. Tundra)
    És el segon volum del primer llibre «Los vencejos sueñan despiertos». No us sabria dir quin em va agradar més. Tots dos molt recomanables.
  5. Walden o la vida als boscos. Henry David Thoreau (Ed. Símbol editors)
    L’autor relata la seva experiència vivint durant dos anys en una cabana al costat del llac Walden, amb la intenció de demostrar la viabilitat d’una vida autosuficient, senzilla i en contacte amb la natura.
  6. Primavera silenciosa. Rachel Carson. (Ed. Booket)
    Aquest llibre el vaig llegir quan anava a la universitat i em va impactar moltíssim. De la mateixa manera que vaig maldir l’espècie humana, l'empenta i valentia de Carson em va fer tornar a tenir un bri d’esperança.
    El llibre és una denuncia a un dels problemes més greus del s.XX, la contaminació de la Terra, per l’ús dels pesticides, en particular pel DDT. Les seves paraules van tenir tanta transcendència que van generar un gran interès per part de la societat pel respecte i la conservació de la natura

    Si us heu llegit algun o voleu saber-ne més, em podeu deixa un cometari
    Bona lectura!!


Comentaris

  1. Hola! M'agrada molt el teu blog. També he llegit alguns dels llibres i m'encanten...m'agradaria escriure't un mail per explicar-te un projecte d'escola bosc a la zona d'agramunt-balaguer (Ribera del sio). Soc de l'associació El saüc (sauc.assoc@gmail.com)

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Saps diferenciar una libèl·lula d'un espiadimonis?

Una castanya que no és castanya!

La metamorfosis d'una papallona