Passa al contingut principal
Síguenos en Twitter Siguenos en Pinterest Siguenos en Blogger Siguenos en Flickr Siguenos en por RSS

Una castanya que no és castanya!

De castanyers a casa nostra en coneixem dos tipus: el castanyer que fa les castanyes que ens mengem a la tardor i el castanyer bord o de les Índies. Malgrat que comparteixen el mateix nom, són de famílies diferents i poca cosa tenen en comú.
Per una banda el castanyer Castanea sativa L.(Família de les Fagàciesm com el faig, el roure o l'alzina) i per altra el castanyer bord Aesculus hippocastanum (Família de les hipocastanàcies). 

Com les podem diferenciar?
  • FRUIT
La castanya de menjar acaba amb una petita punta mentre que el fruit del castanyer bord és totalment rodona i no es pot menjar, és tòxica.
Ambdós estan recoberts per una càpsula que en el seu interior conté d'una a tres llavors (fruits).
  • LES FULLES
 La fulla del castanyer és lanceolada i amb el marge dentat, són individuals, mentre que la fulla del castanyer bord és una fulla verda fosca composta amb 5-7 folíols i és palmada. 
Resultat d'imatges de castanyer sativa
Castanyer (Castanea sativa)
Fulla del castanyer bord, fruit i pellofa
---------------------------------------------------------------------------------

De castaños por nuestras tierras conocemos principalment dos especies: el castaño que produce las castañas que nos comemos en otoño y castaño bord o de indias. Aunque compartan el mismo nombre son de familias diferentes y poca cosa tienen en comun.
Per un lado el castaño Castanea sativa L.(Familia de las Fagácias como la haya, el roble o la encina) y por otra el castaño de Indias Aesculus hippocastanum (Familia de les Hipocastanáceas). 

¿Cómo las podemos diferenciar?
  • FRUTO
La castaña de comer acaba en punta mientras que el de índias es mucho más redondo y no se puede comer, es tóxico.
Los dos estan cubiertos por una càpsula llena de púas en cuyo interior se pueden encontrar de 1 a 3 semillas (fruto) de color marrón.

  • HOJAS
La hoja de el castaño es lanceolada y con el margen dentado, son individuales, mientras que la hoja de el castaño de Indias es una hoja opuesta, verde oscura,  compuesta con 5-7 folíolos y es palmada.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Saps diferenciar una libèl·lula d'un espiadimonis?

La metamorfosis d'una papallona