Passa al contingut principal
Síguenos en Twitter Siguenos en Pinterest Siguenos en Blogger Siguenos en Flickr Siguenos en por RSS

La papallona de la calavera

Fa uns dies vaig poder observar aquesta magnífica papallona nocturna, el borinot o esfinx de la mort (Acherontia atropos). Estava morta i la vaig poder apreciar de ben a prop, tot un privilegi. 
Tot i el seu tenebrós nom, aquesta arna és totalment inofensiva. La seva nomenclatura, tant la popular com la científica, fan referència al seu dibuix al dors del tòrax que recorda una calavera humana. 
Tot i els noms macabres i la fama injusta que el seu nom li ha donat, aquest animal té unes característiques ben curioses:
  • És una de les arnes de més envergadura alar, 12 cm. 
  • Posseeix la facultat d'emetre un sorollet piulant quan se la molesta,tant en la fase adulta comen la fase d'eruga. 
  • Li agrada xuclar la mel del rusc de les abelles. I sabeu com ho fa? Doncs té la capacitat d'emetre la mateixa olor que una abella i així va fent feina sense que ningú la molesti. 
  • El seu apèndix bucal és una trompa curta, a diferència de la resta de esfíngids que xuclen el nèctar de les flors i per tant aquest ha de ser llarg.  
  • Pon els ous sobre plantes de l'hort, com les patateres,pebroteres o les albergínies, entre d'altres. Quan les larves han crescut s'enterren i romanen en crisàlide en el subsòl.
No us sembla impresionan? És un plaer poder descobrir aquests tresors que ens proporciona la natura : )
Eruga  (Acherontia atropos) Font: ichn.iec

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hace unos días pude observar esta magnífica mariposa nocturna, la esfinge de la muerte (Acherontia atropos). Estaba muerta y eso me permitió apreciarla de cerca, sin duda, todo un privilegio. 
A pesar de tener un tenebroso nombre ésta polilla es totalment inofensiva. Su  nomenclatura, tanto la popular com la científica, hacen referencia al dibujo del dorso de su tórax que recuerda una calavera humana.
Su nombre le ha otorgado una fama injusta  pues este pequeño animal tiene unas características bien curiosas:
  • Es una de las polillas con más envergadura alar, 12 cm. 
  • Posee la facultad de emitir un zumbido cuando es molestada tanto en la fase adulta como en la fase oruga. 
  • Le gusta sorber la miel de las colmenas de abejas, y sabéis cómo lo hace? Pues tiene la capacidad de producir el olor de las mismas abejas y así conseguir  extraer la miel sin ser molestado. 
  • Su apéndice bucal es una trompa corta, a diferencia del resto de esfíngidos que es larga, pues  sorben el néctar de las flores.
  • La puesta de los huevos la realizan sobre las patateras especialmente, aunque también en otras solanáceas. Cuándo las larvas alcanzan su máximo tamaño se entierran en el subsuelo para formar la crisálida. 
¿No os parece impresionante? Es un verdadero placer poder disfrutar de los tesoros que nos ofrece la naturaleza :)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Saps diferenciar una libèl·lula d'un espiadimonis?

Una castanya que no és castanya!

La metamorfosis d'una papallona