Passa al contingut principal
Síguenos en Twitter Siguenos en Pinterest Siguenos en Blogger Siguenos en Flickr Siguenos en por RSS

Fem menjadores diy per ocells

La tardor i l'hivern són dels moments més vulnerables per les aus en quan a aliment. Les gelades i les nevades puntuals fan que molts ocells tinguin moltes dificultats per trobar aliment de qualitat ( si a més afegim, la manca de vegetació arbustiva o els pesticides als camps, les possibilitats són cada cop menys). Per aquest motiu, una bona opció és instal·lar menjadores on poder posar-los-hi aliments rics en greixos per millorar les seves reserves energètiques per l'hivern. Penseu que això també us serà una bona ocasió per per poder-les atraure a prop vostre i observar-les de més a prop.

Què hem de tenir en compte

LLOC
Potser pensaràs que no disposes a casa d'un jardí per posar la teva menjadora d'ocells, però la veritat es que amb qualsevol petit espai que doni a l'exterior ja és suficient. Pot servir una finestra exterior o un petit balcó. O simplement un parc del teu barri. La majoria d'opcions seran agraïdes per ajudar als ocells en les èpoques hivernals. 

MENJAR
La millor opció es oferir diferent varietat de menjar i que els ocells escullin, tot i que en les estacions hivernals les aus tenen més necessitats metabòliques i per tant hem d'escollir aliments rics en calories, un exemple d'aliments per l'hivern seria:
  • Cacauets naturals (evidentment sense sal)
  • Mescles: pipes negres, cànem, mill, pipes de negret
  • Boles de greix (ja us en parlaré i en farem en un altre post)
Podem triar fer una menjadora segons l'aliment que disposem o segons la facilitat de trobar l'alimentació, escollir construir una o altra menjadora, vosaltres trieu!
Nosaltres hem decidit reutilizar bosses de xarxa que teniem d'alguns aliments, com les bosses d'alls o les xarxes de nous. És una de les opcions més fàcils i ràpides de fer.

MATERIAL
  • Bosses d'alls i nous de tramat diferent.
  • Fruits secs (avellanes i pipes de gira-sol pelades)
  • Agulla llanera
  • Fil de pescar
  • Fil de cànem
CONSTRUCCIÓ PAS A PAS
Filera de cacauets
1. Enfilem l'agulla llanera amb fil de pescar. Després passem l'agulla a través de cada cacauet fins que aconseguim una filera de cacauets. Podem deixar-los penjant o fer un braçalet.

Bosseta de fuits
1. Agafem les bosses d'alls, en el nostre cas són les que tenen la trama més fina. En elles hi posem les pipes de gira-sol i en un altra les pipes de gira-sol negres. I finalment les lliguem amb fil tipus cànem.
2. Agafem les bosses que tenen la trama més gran i hi posem les avellanes naturals. Les lliguem també.
3. Un cop preparades totes les nostres menjadores diy les pengem. EN el nostre cas, tenim un petit jardí amb alguns arbres, on les penjarem.

I ara només queda esperar!!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
El otoño y el invierno son los momentos más vulnerables para los pájaros para poder encontrar comida. Las heladas y las nevadas puntuales hacen que muchas aves tengan enormes dificultades para encontrar alimento de calidad. Por eso, una buena opción es instalar comederos dónde poner alimentos ricos en grasas y así mejorar sus reservas energéticas este invierno. Además, pensad que será una buena ocasión para observarlos de cerca. 

Cosas a tener en cuenta

LUGAR
A lo mejor piensas que el echo de no tenen un jardín te impide hacer comederos en tu casa, pero la verdad es que desde una mera ventana que de al exterior o un balcón de un edificio ya es suficiente para hacer este pequeño paso. La mayoría de opciones seran de agradecer para ayudarlos.

COMIDA
La mejor opción es ofrecer una variedad diferente de comida, dónde poder escoger según sus necesidades metabólicas estacionales. Un senzillo ejemplo sería:
  • Cacahuetes naturales (evidentemente sin sal)
  • Mezclas: pipas negras, cáñamo, mijo, pipas de negrillo
  • Bolas de sebo (ya haremos otro post con ésta opción)

Podemos escoger el comedero según el tipo de alimentación que queramos dar, o bien, hacer nuestro comedero según que alimentos tengamos a nuestro alcance. Vosotros escogéis! 
Nosotras hemos decidido reutilizar unas bolsas que teníamos de ajos y de nueces. Són redes con diferentes tramados y esto nos va a permitir poner una semilla u otra. 
Es de las opciones de comederos más rápidas y sencillas de hacer.

MATERIAL
  • Redes de ajos, nueces....de diferentes tramados
  • Frutos secos (avellanas y pipas de girasol peladas) sobretodo mirad que sea para pájaros silvestres!
  • Aguja lanera o una normal gruesa
  • Hilo de pescar
  • Hilo tipo de cáñamo
CONSTRUCCIÓN PASO A PASO
Hilera de cacahuetes
1. Ponemos el hilo de pescar en la aguja y enlazamos todos los cacahuetes de manera que nos quede una hilera. También podemos hacer un brazalete para colgar.  

Red de semillas
1. Cogemos las redes de ajos, en nuestro caso son las de trama más pequeña. En ellas ponemos las pipas de girasol y las atamos con el hilo.
2. Cogemos las redes de nueces, son las de trama un poco mayor y ponemos avellanas naturales, sin tostar y sin conservantes. Si compráis las semillas o frutos en tiendas especializadas estos tienen un tratamiento contra la humedad. En nuestro casso optamos en revisarlas diariamente y así evitar los hongos. IMPORTANTE!
3. Un vez preparadas buscamos el mejor lugar para colgarlas. Pensad si tenéis gatos, en que estas estén en un altura que no puedan llegar. 

Y ahora sólo queda esperar!!!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Saps diferenciar una libèl·lula d'un espiadimonis?

Una castanya que no és castanya!

La metamorfosis d'una papallona