Passa al contingut principal
Síguenos en Twitter Siguenos en Pinterest Siguenos en Blogger Siguenos en Flickr Siguenos en por RSS

Història d'una eruga de papallona reina

Una de les coses que més apassionen als infants són els animals. Per qüestions culturals, hi ha certs animals que desperten més passió que d'altres. 
Els insectes en qüestió són dels que menys seguidors tenen, tot i que dins d'aquest grup taxonòmic hi ha excepcions, com les papallones. 

Avui us presentem el cicle de vida complert de la papallona reina (Papilio machaon), una de les papallones diürnes més espectaculars que tenim. 
A casa no som de tenir animals engabiats, sempre hem cregut que és en el seu ecosistema on han d'estar. Ara, però, a la meva filla li ha despertat una enorme curiositat tot el món animal, sobretot el minimón, el dels insectes. Així que cada cop que sortim d'excursió o fem un passeig vol endur-se algun dels seus descobriments; una marieta, escarbat o saltamartí...es fa complicat explicar-li però al final ho accepta i ho entén. Tot i així, sempre hi ha algun dia que fem una petita excepció, sempre des d'una visió pedagògica d'observar i respectar i amb un assessorament adequat

Un dia passejant aprop de casa vam anar a agafar una mica de fonoll (Foeniculum vulgare) per assaborir-lo, i sorpresa la nostra que vam trobar-nos unes quantes erugues de papallona reina. Vam agafar una i la vam posar en un top d¡observació que sempre portem quan anem a fer un tomb. 
Quan vam arribar a casa la vam posar dins d'un recipient amb tapa transpirable i li vam posar fonoll. Cada dia li canviàvem el fonoll i li netejàvem el recipient.
Amb una llibreta anotàvem les observacions més significatives del seu cicle, fase a fase del seu creixement i tot el que hem aprés d'ella, observant-la dia a dia.

Aquesta és la nostra història de l'eruga goluda reina
Cicle de vida de la papallona reina (Papilio machaon)
Fase ou:Les papallones reina ponen els ous entre les fulles i les tijes de dues plantes, del fonoll i de la ruda (Ruta graveolens). Són de color groc clar i no fan més que uns mil·límetres. Cal la lupa per veure'ls amb claredat.
Fase eruga inicial: Al cap d'uns dies de l'ou surt una petita eruga d'un centímetre de llargada.
Fase eruga desenvolupada: L'eruga té una missió, menjar tant com pugui per créixer. Es dedicarà durant dies a devorar tot el fonoll o ruda que pugui i així anirà fent canvis de mida i de coloració.

Fase Crisàlide: Un cop arribada la fase final d'eruga, buscarà un lloc on poder-se aferrar ho farà mitjançant fil de seda i per l'abdomen i poc a poc anirà formant-se al voltant del seu cos, la crisàlide, on madurarà i es transformarà per darrer cop al cap de 10 dies.
Fase adulta: Finalment la nostra eruga al cap d'11 dies va trencar la crisàlide i va sortir. El primer que vam veure era la papallona amb les ales plegades i al cap d'uns 30 minuts ja les tenia força desplegades. Té uns colors espectaculars, colors vius grocs i negres, amb taques blaves als marges inferiors de les ales i dues taques roges al costat de les cues. Les ales estaven força humides i calia que se li assequessin al Sol durant unes hores. Aquest és un dels moments més delicats. 
Quan va començar a moure les ales era el moment de dir-li adéu. la vam baixar a casa i la vam deixar en el mateix prat que la vam trobar feia uns quants dies quan era una petita eruga goluda :)


GRUP TAXONÒMIC: Part de la biologia que classifica els éssers vius en grups o tàxons de diferent categoria sense especificar les causes de la classificació.
CRISÀLIDE: Pupa dels lepidòpters, a la superfície de la qual es poden distingir en relleu els òrgans que tindrà l'adult (les ales plegades, les antenes, les potes) i que, en molts casos, és recoberta d'un embolcall o capoll.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Saps diferenciar una libèl·lula d'un espiadimonis?

Una castanya que no és castanya!

La metamorfosis d'una papallona