Passa al contingut principal
Síguenos en Twitter Siguenos en Pinterest Siguenos en Blogger Siguenos en Flickr Siguenos en por RSS

Tots els borinots són mascles?

Ja és primavera! I la principal imatge que veiem al nostre voltant, són els camps plens d'insectes que van de flor en flor, buscant el seu nèctar i carregant les seves potes de pol·len. Molts cops entre aquestes abelles, en veiem de grosses i peludes, són els borinots o abellots. 
Quan parlem amb les criatures, i les que ja no ho són tant, tendeixen a pensar que els borinots són exclusivament els mascles de les abelles. Però això és així? què són i què fan exactament?
La paraula borinot, és un manera genèrica de parlar de tots aquells insectes que brumen al volar. A diferència del que es creu popularment, els abellots no són només els mascles de les abelles de la mel, sinó que hi ha abellots que pertanyen a la mateixa família que les abelles però són d'espècies diferents.

Aquí a casa nostra tenim moltes espècies la majoria destaquen per tenir franges negres i grogues amb variacions. Una de les espècies més comunes és l'abellot de terra (Bombus terrestris) té el cos negre amb franges grogues i la part inferior de l'abdomen blanca. 

Abellot de terra (Bombus terrestris)
Es caracteritzen per ser més grans i tenir tot el cos recobert de pèl. Són socials, i estan organitzats com les abelles en colònies. La reina es l'única femella que sobreviu durant l'hivern. Aquesta iniciarà el niu pel seu compte. El construirà a terra, en un marge o entre la vegetació. 

Un niu d'abellots pot arribar a tenir entre 50 i 200 individus, molt menor que els eixams d'abelles de la mel (Apis mellifera). Hi trobem;
  • Abellot reina: Fecundadora de la colònia. No mor a l'hivern. Quan comença la primavera emergeix del seu amagatall, agafa forces amb el nèctar d'algunes flors i busca (alguns cops utilitza caus de rosegadors) o construeix un nou niu a partir d'un forat i molsa. Pondrà alguns ous, gràcies a l'esperma emmagatzemat en el seu cos i fecundarà els que seran els primers abellots de la colònia, seran els obrers, que agafaran el relleu d'ampliar la colònia i cuidar les cries.
  • Abellots obrers: són els encarregats de recollir el nèctar de les flors per alimentar les larves i la resta de membres de la colònia. No fabriquen gaire mel, doncs no la necessiten per alimentar-se durant l'hivern, ja que moren tots, excepte la reina. 
El seu vol genera un gran brunzit. Aquesta vibració produïda la utilitzen per agitar les anteres de les flors carregades de pol·len, i així fer -los caure per després arrossegar-los fins a les potes del darrera, on les emmagatzemaran. 
Abellot de terra (Bombus terrestris) i Borratja (Borago officinalis)
Són molt bons pol·linitzadors de tot tipus de plantes silvestres i conreades (com per exemple en tomaqueres). Poden volar amb temperatures més baixes que les abelles fins i tot amb pluja moderada, per aquest motiu els fa indispensables pol·linitzadors!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Saps diferenciar una libèl·lula d'un espiadimonis?

Una castanya que no és castanya!

La metamorfosis d'una papallona