Passa al contingut principal
Síguenos en Twitter Siguenos en Pinterest Siguenos en Blogger Siguenos en Flickr Siguenos en por RSS

L'estrelleta de la pluja, un higròmetre natural

Heu passejat durant la tardor o l'hivern i heu vist aquest curiós bolet?
Se'l coneix popularment com a estrelleta, per la forma que esdevé quan obre els seus "braços". 
D'entre les diferents estrelletes, l'estrelleta de la pluja (Astraeus hygrometricus) és la més curiosa. Voleu saber el perquè?

L'estrelleta és un bolet amb forma de globus format per dues capes; la que manté la seva forma esfèrica i conté les espores (endoperidi), i la que s'obre en forma de braços (exoperidi). 
Aquest bolet apareix mig enterrat entre la sorra i la terra de boscos secs de baixa i mitjana muntanya. Tot i que com la majoria de bolets surt a la tardor el podrem trobar durant tot l'any doncs no es podreixen amb facilitat.
Quan l'ambient es torna humit i toca dispersar les espores, l'exoperidi s'hidrata corbant-se cap enfora. Al contrari, quan l'ambient es torna sec i calorós, l'estrelleta es tanca (exoperidi es contrau i embolcalla l'endoperidi). 
És fàcilment reconeixible, i hi ha diferents espècies. No són bolets metzinosos ni comestibles.
Una curiositat d'aquest bolet es què observant si els braços estaven oberts o tancats hom podia saber si augmentava o disminuïa la humitat, per aquest motiu a pagès el posaven a les finestres de les cases, penjada d'un fil i la utilitzaven com a higròmetre (aparell per mesurar la humitat de l'aire).
 

----------------------------------------------------
Alguna vez paseando por el bosque en otoño o invierno, habéis encontrado este curioso hongo?
Se le conoce popularmente como estrella, por la forma estrellada que adquiere cuando abre sus "brazos".
Hay diferentes especies de estrellas aunque la más curiosa es la estrella de tierra (Astraeus hygrometricus). Quieres saber porqué?

La estrella de tierra es un hongo con forma de globo compuesto por dos capas; la que le da su forma esférica y contienen las esporas (endoperidio), y la que se abre dando lugar a la forma estrellada (exoperidio).
Éste hongo se encuentra cubierto entre la arena y la tierra de los bosques secos de montaña baja y media.
Aunque mayormente los hongos aparecen en la época lluviosa de el otoño, la estrella de tierra la podemos encontrar fácilmente durante buena parte del año pues no se pudre con facilidad.   
Cuándo el ambiente es húmedo y toca dispersar las esporas, el exoperidio se hidrata curvándose  hacía fuera. Por el contrario, cuándo el ambiente se vuelve seco y caluroso la estrella de tierra se cierra (exoperidio se contrae y se enrolla el endoperidio) .
Se puede reconocer con gran facilidad, aunque hay diferentes especies, la forma estrellada se mantiene cómo elemento identificador. No son hongos comestibles ni tampoco venenosos. 
A modo de curiosidad, si observamos este hongo cuando tiene los brazos abiertos o cerrados podemos saber si aumenta o disminuye la humedad ambiental, por este motivo en el campo los campesinos lo colgaban con hilo en las ventanas de sus casas y lo utilizaban a modo de higrómetro (instrumento meteorológico para medir la humedad ambiental).

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Saps diferenciar una libèl·lula d'un espiadimonis?

Una castanya que no és castanya!

La metamorfosis d'una papallona