Passa al contingut principal
Síguenos en Twitter Siguenos en Pinterest Siguenos en Blogger Siguenos en Flickr Siguenos en por RSS

Què està passant amb les cuques de llum?

Quan temps fa que no veus una cuca de llum? potser mai n'has vist cap o no potser no has vist mai quin és el seu aspecte, i segurament ja fas tard, doncs no són bons temps per aquest coleòpters tan màgics i misteriosos. Fa poc vaig llegir un article de la Fundació Terra que feia ressò del gran declivi d'aquest insectes. El podeu consultar aquí
Imatge: National Geographic

Què són les cuques de llum?
Les cuques de llum són escarbats coleòpters (família Lampyridae). Són propis de les zones tropicals i subtropicals, tot i que hi ha algunes espècies, unes vuit, que viuen per les nostres contrades.
Quan pensem en cuques de llum, a la ment ens bé la imatge de punts fosforescents enmig de matollars durant les caloroses nits d'estiu. 
Les femelles es caracteritzen per tenir un aspecte de larva i no tenen ales. Els mascles, en canvi, tenen una aparença totalment diferent, són força més petits, alats i amb ulls desenvolupats per veure contrastos de llum.
Les cuques de llum, es caracteritzen per produir bioluminescència (principalment només ho fan les femelles) en l'extrem inferior del seu abdomen. 
Femella a dalt (1,5 cm) i mascle a sota (imatge www.terra.org)
Com produeixen la llum tan característica?
La capacitat d'emetre llum està lligada al cicle de vida d'aquests coleòpters, doncs forma part de la fase d'aparellament, quan les femelles emeten llum verda per atreure els mascles, i aquests en vol, responen amb una feble senyal lluminosa. 
La llum es produeix quan una substància anomenada luciferina reacciona amb l'oxigen que entra a través del sistema respiratori traqueal. 

Per què estan desapareixen?
  • Ús de pesticides en jardins i camps de conreu
  • El gran increment de contaminació lluminosa en zones rurals complica que els mascles percebin la llum de les femelles.
  • Pèrdua i destrucció del seu hàbitat natural 
Altres nom que reben aquests insectes
luernes, belluernes, llumeneres, llumenetes, llumetes, llanternes, cuques de Sant Joan, cuquets de llumeta, flarets, marietes de llum, papallums o papollums...
Font: Guzmán Álvarez, J.R. y De Cock, R. 2014. "¿Has visto una luciérnaga?", www.gusanosdeluz.es (juny 2016)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Saps diferenciar una libèl·lula d'un espiadimonis?

Una castanya que no és castanya!

La metamorfosis d'una papallona