Passa al contingut principal
Síguenos en Twitter Siguenos en Pinterest Siguenos en Blogger Siguenos en Flickr Siguenos en por RSS

El perforador de petxines



Segur que quan éreu petits i anàveu a la platja us fèieu un fart de buscar tot tipus de tresors; petxines, closques de cargols, vidres arrodonits, etc.... a mi personalment, una de les coses què més em sorprenia era rebuscar entre la sorra i trobar petxines foradades. Quina sort! pensava. Les podia unir i fer-ne collarets. I és que més o menys el nombre de petxines foradades que podem trobar en una platja és d'una entre cent, així que cal triar i remenar.
Però com l'erosió del mar, el seu onatge, podia fer un forat tan perfecte? 
La curiositat em va portar anys més tard a esbrinar el famós misteri dels perfectes forats en les petxines. Sabeu quin és?
Sabeu qui és el responsable?
Doncs un cargol marí, anomenat cargol lluna (Naticarius hebraeus). S'anomena així per l'obertura en mitja lluna que té. El seu aspecte és robust i brillant, amb taques brunes, la forma de les quals recorda a l'escriptura hebrea, d'aquí el nom de l'espècie hebraeus.
 
Imatge relacionada
Com aconsegueix fer aquests forats?
Aquest mol·lusc és un voraç depredador, tot i el seu amable aspecte aconsegueix capturar les seves preses  (principalment bivalves que es troben enterrades sota la sorra) i apressar-les gràcies al seu peu. Un cop immobilitzades el cargol segrega un àcid corrosiu que provoca que el carbonat càlcic de les closques es desfaci. Desprès introdueix la seva ràdula (la seva llengua rasposa) perforant-la perfectament i arribant a l'interior de la presa. Acostuma a fer-ho a la part més estreta, l'anomenada xarnera, el punt d'unió de les dues valves.
Un cop dins, introdueix el seu apèndix bucal i aboca una substància corrosiva que dissol la carn de les petxines per després succionar-la. 
Aquest procés laboriós i digne de qualsevol manetes, no és feina fàcil i per tal de dur-lo a terme el cargol lluna triga unes 6h. 

Més coses sobre el cargol lluna
Aquest cargol és comestible i el podem trobar en algunes llotges del litoral. També és força apreciat com a element decoratiu. 
 
Segur que a partir d'ara veureu les petxines foradades d'una altra manera!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Seguramente cuando eráis pequeños y ibais a la playa os encantaba buscar todo tipo de tesoros; conchas, caracoles, cristales erosionados por la acción del mar...etc. A mi particularmente, una de las cosas que más me sorprendía era rebuscar entre la arena y encontrar algunas de esas conchas agujereadas. ¡Qué suerte! pensaba. Las podría unir con un hilo y hacerme un collar marino. Y es que para encontrarlas tenia que rebuscar un poco, pues sólo podemos encontrar una de cada cien bivalvas agujereadas en la playa. Pero cómo la erosión y el olaje del mar podía hacer un agujero tan perfecto? La duda me acompaño durante años, hasta que la curiosidad y algún que otro entendido, me hizo descubrir el gran misterio. Sabéis cual es?
Sabéis quien es el responsable?
Pues un caracol marino llamado caracol luna (Naticarius hebraeus). Su nombre popular proviene de la forma en media luna que tiene la entrada de su concha. Su aspecto es robusto y brillante, con manchas pardas que recuerdan a las escrituras hebreas, de aquí su nombre científico hebraeus.
 
Imatge relacionada
Cómo consigue hacer los agujeros?
Este molusco de apariencia amable es un voraz depredador, pues consigue atrapar a sus presas (principalmente bivalvas que se encuentran enterradas bajo el suelo arenoso) y apresarlas con su pie. Una vez inmovilizadas el caracol segrega un ácido muy corrosivo que deshace el carbonato cálcico de la valva. Después  introduce la rádula (su lengua rasposa) perforando a la perfección la concha y llegando al interior de su presa. Acostumbra a hacerlo por la parte más estrecha, en el punto de unión de las dos valvas.
Una vez dentro, introduce su apéndice bucal y arroja una sustancia corrosiva que disuelve la carne para después succionarla.
Este proceso laborioso y digno de cualquier manitas, no es tarea fácil, pues para completar tal proceso el caracol luna necesita casi 6 horas de duro trabajo.

Más cosas sobre el caracol luna
Es un caracol comestible y lo podemos encontrar en algunas lonjas de el litoral mediterráneo. También es apreciado cómo elemento decorativo, por si brillante concha. 
Seguro que ahora veis de otro forma la conchas agujereadas!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Saps diferenciar una libèl·lula d'un espiadimonis?

Una castanya que no és castanya!

La metamorfosis d'una papallona