De cargols en trobarem per qualsevol racó d'un jardí, camp o hort. Els reconeixerem molt ràpid, sobretot els més menuts de casa, doncs la la seva gran closca els delata fàcilment.
Els cargols pertanyen al grup dels invertebrats, i dins d'aquests als mol·luscos (moll = tou) gasteròpodes (invertebrats amb closca). Es diferencien dels
mol·luscs cefalòpodes en el fet que aquests no tenen una closca externa,
com per exemple els calamars i les sèpies, però tampoc s’han de
confondre amb els crustacis com les gambes i altres similars.
Si els observem veurem que són animals fascinants; es mouen estirant la carn de la closca interior, allarguen les antenes, on hi tenen uns puntets negres, els ulls. Els tentacles són els seus òrgans sensorials li serveixen per palpar, sentir i tastar, tot allò que els envolta.
Sovint el cargol que trobem amb més freqüència és el cargol bover (Helix aspersa), de color marró fosc amb bandes més clares.
Sovint el cargol que trobem amb més freqüència és el cargol bover (Helix aspersa), de color marró fosc amb bandes més clares.
QUÈ MENGEN?
Els cargols són animals herbívors, s'alimenten de plantes sempre que tinguin brots ben tendres i sucosos. Enciams, espinacs, bledes, pastanagues i grans de cereals, com la civada o el blat.
Per ingerir aquests aliments el cargol té una boca amb una llengua anomenada, ràdula, la qual es rasposa i està formada per centenars de dents diminutes que tenen l'objectiu de triturar tot l'aliment.
És important saber que un mineral indispensable per al cargol és el calci. Gràcies a aquest element pot mantenir en bon estat la seva closca i fer-la créixer.
QUAN I PER ON BUSCAR-LOS?
La primavera és un bon temps per anar a cercar cargols, sobretot als capvespres càlids i humits.
Quan arriba el fred els cargols es tanquen a casa i es posen a hivernar. Els hem de buscar entre les esquerdes de murs i parets (orientades a cara sud). També poden hivernar a l'estiu, quan hi ha sequera i fa molta calor.
- Cursa de cargols
- Seguim el rastre d'un cargol
- Observem els ous dels cargols
- Estudiem el que mengen els cargols
- Com fan caca els cargols?
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada